Onderhoud van vloeren

Parket is eenvoudig in onderhoud. Door het gladde oppervlak neemt de vloer weinig vuil aan en is daarmee uiterst hygiënisch. Van tijd tot tijd stofzuigen of met een vochtige doek of - nog beter - een stofwisser de vloer afnemen is voldoende.

De slijtvastheid van hout

De titel van dit stukje is bewust fout gekozen. Want van slijten van het hout is bijna nooit sprake. In feite slijt de afwerklaag. Dat parket werkelijk slijtvast kan zijn, bewijst de toepassing van parket in musea en openbare gebouwen. Vele duizenden mensen hebben erop gelopen en nog steeds zien de vloeren er goed uit. Ook de vloeren in sporthallen en dansvloeren zijn traditioneel van hout. En dat is geen toeval. Maar: niets kan zonder onderhoud.

Onderhoud (Lak)

De slijtlaag van gelakte vloeren dient bij gemiddeld gebruik eens per kwartaal met een onderhoudsmiddel te worden behandeld. Kleine krasjes en doffe plekken worden hiermee weggewerkt, uw vloer blijft er netjes uitzien. Het aanbrengen gaat vrij simpel en de vloer is weer beloopbaar na ca. 20 minuten. Voor de druk belopen ruimtes, zoals de keuken, adviseren wij de vloer wat vaker te behandelen.

N.B. Gebruik voor het reinigen van parket geen water (vochtige doek kan wel). Regelmatig reinigen met water geeft problemen die kunnen variëren van versnelde slijtage tot donkere strepen tussen de planken.

Periodiek onderhoud (Lak)

De laklaag beschermt het hout. Maar, wanneer we bedenken dat een groot deel van het dagelijks leven zich op de (parket)vloer afspeelt, is deze laklaag natuurlijk wel aan slijtage onderhevig. Daarom moet de laklaag onderhouden worden. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat het onderhoudsmiddel niet meer het vertrouwde resultaat oplevert. In dat geval is de laklaag zo dun geworden dat het onderhoudsmiddel niet meer werkt. Een nieuwe laklaag aanbrengen is dan gewenst, welke overigens na één nacht weer beloopbaar is. In verband met het uitharden van de nieuwe laklaag mag het onderhoudsmiddel pas na vier weken weer voor het eerst worden aangebracht.

Onderhoud van hardwaxvloeren

Hardwaxvloeren worden bijgehouden met onderhoudswas. Van veel water op de vloer wordt een waxvloer er niet mooier op. Waxvloeren dienen minimaal tweemaal per jaar van een nieuw waslaagje te worden voorzien. Het uitwrijven moet tussentijds gebeuren. Hoe vaak hangt af van uw persoonlijke instelling. Met behulp van een eenvoudige boenmachine zal het onderhoud van deze vloeren nauwelijks een bezwaar genoemd kunnen worden.

Onderhoud van geoliede vloeren

Net als bij waxvloeren is het voldoende de vloer een á twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. De droogtijd hiervan is wat langer, ca. 24 uur. Ook bestaat de mogelijkheid van 'zepen', in dat geval wordt alleen plaatselijk onderhoudsolie toegepast indien nodig.

Groot onderhoud

Een van de grote pluspunten van parket is dat het opgeknapt kan worden. Wij bedoelen hiermee de behandeling waarbij een dun laagje van het parket weer van een nieuwe afwerklaag wordt voorzien. Het resultaat is een praktisch nieuw ogende vloer, waarvan u opnieuw vele jaren plezier zult hebben.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contact formulier,
of via telefoonnummer: 0575 - 545412