Vloerverwarming
Is het mogelijk? De vraag waar het allemaal om draait. En ja… het is zeer goed mogelijk om vloerverwarming onder een houten vloer toe te passen. Er zijn wel een aantal ‘mitsen en maren’. Schoonwater Exclusief Parket heeft zich verdiept in deze materie en inmiddels ruime ervaring in het plaatsen parket op vloerverwarming. Wij bieden u de oplossing voor het plaatsen van verschillende houten vloeren, op zowel hoofd- als bijverwarming.Hieronder hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij gezet om u enige handvatten te bieden op basis waarvan u de, voor uw situatie, juiste oplossing kunt selecteren.
Waarom vloerverwarming?
Hout is van zichzelf al een warm materiaal. Het kan ook in combinatie met vloerverwarming gelegd worden. Vloerverwarming biedt namelijk, naast lekker warme voeten, nog vele andere voordelen ten opzichte van conventionele verwarming middels radiatoren. Het grootste voordeel is wel dat vloerverwarming ‘stralingswarmte’ geeft, hierdoor wordt het lichaam rechtstreeks verwarmd en niet vanuit de omgeving. Bij een radiator stijgt de warmte eerst via de wanden omhoog naar het plafond, verzamelt zich daar en is in feite pas voelbaar op zit- en stahoogte wanneer de ruimte zich als het ware gevuld heeft met verwarmde lucht en de warme lucht naar beneden zakt. Bij vloerverwarming wordt de omgevingslucht dus eerder als behaaglijk ervaren. Daarom is een temperatuur van 19 graden voor veel vloerverwarmingbezitters ook al hoog genoeg. Daarnaast zijn er nog meer voordelen zoals ruimere flexibiliteit voor wat betreft inrichtingsmogelijkheden en minder lucht circulatie waardoor er minder stof in de ruimte zweeft.
Hoofd- of bijverwarming?
Vloerverwarming wordt veelal gebruikt als bijverwarming. De radiatoren of convectoren zorgen dan voor een snelle opwarming, waarna de vloerverwarming het over kan nemen. Wanneer u kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming dient u er rekening mee te houden dat u niet even de thermostaat 2 graden hoger kunt zetten. Hout staat bekend als een uitstekende thermische isolator. Door de goed isolerende eigenschappen zal een houten vloer vertraagd opwarmen, om daarna de warmte wel weer lang vast te houden. De warmteweerstand van hout is een belangrijke waarde waar u rekening mee dient te houden. Warmteweerstand betekent de mate waarin het hout de warmte door kan laten. Bij hoofdverwarming mag de weerstand normaal gesproken maximaal 0,13 K/W bedragen en bij bijverwarming 0,17 K/W.
Uw installateur kan voor u berekenen of u met deze waarde een aangename binnentemperatuur kunt bereiken.
Houtsoorten
De eigenschappen van het hout bepalen of de parketvloer geschikt is voor vloerverwarming of niet. Nerveuze houtsoorten als beuken, essen, maple, robijn en jatoba geven geheid problemen en zijn daarom niet geschikt. U kunt het beste kiezen voor houtsoorten die het minst gevoelig zijn voor schommelingen in vochtgehalte en temperatuur, zoals eiken, merbau, teak en afzelia. Met name verouderde vloeren en thermisch behandelde vloeren zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Hoe dunner de parketvloer is, hoe meer warmte wordt doorgelaten.
Vloerverwarmingssystemen
Kort gezegd zijn er 2 systemen, warmwatersysteem (buizensysteem) en elektrisch. Dit laatste systeem is niet uitermate geschikt voor parketvloeren en wordt meestal alleen gebruikt in kleine ruimtes zoals badkamers of als bijverwarming.
Warmwatersystemen zijn weer onder te verdelen in natte systemen en droogbouw systemen
Het “natte” vloerverwarmingsysteem
Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de (strijklaag). Nat heeft dus betrekking op de verwerking in de ‘natte afwerkvloer’.
De afwerklaag boven de waterleidingen dient minimaal 3 cm te zijn i.v.m. sterkte en warmtespreiding in de vloer.
Het “droge” vloerverwarmingsysteem
Bij deze vorm worden warmtegeleidingplaten voorzien van goten op de bestaande afwerkvloer geplaatst, waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. De leidingen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer van bijvoorbeeld Fermacellplaten. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, daarentegen is het rendement van de installatie hoger.
Luchtvochtigheid
Parket en vloerverwarming gaan perfect samen. Hout blijft echter wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de lucht-vochtigheid en temperatuur. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid krimpt het hout, terwijl het bij een hoge relatieve luchtvochtigheid uitzet. Dit gebeurt in een ruimte met vloerverwarming, maar ook in ruimtes met conventionele verwarming. Want hout heeft in feite weinig last van de temperatuur op zich. Wel is het zo dat de temperatuurschom-melingen direct invloed hebben op de relatieve luchtvochtigheid, en daar heeft het hout dus wél last van. Wanneer de luchtvochtigheid verandert, verandert door de wisselwerking van de lucht en het hout ook het vochtpercentage in het hout. Wanneer de luchtvochtigheid van de omgevingslucht te laag is, zal uw houten vloer vocht af gaan staan de omgevingslucht. Hierdoor verlaagt het vochtpercentage in het hout, waardoor de vloer kan krimpen en er sprake kan zijn van naadvorming in uw vloer. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient u te accepteren. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent is noodzakelijk voor een blijvend mooie vloer. Gebruik daarom gedurende het stookseizoen altijd een luchtbevochtiger en houd de luchtvochtigheid in de gaten middels een geijkte hygrometer.
Legsystemen
Als we kijken welke legsystemen het meest geschikt zijn voor plaatsing op vloerverwarming dan hebben samengestelde vloeren de voorkeur. Een parketvloer kan ter plaatse worden samengesteld. Hierbij wordt een 8 mm mozaïek ondervloer verlijmd op de afwerkvloer en daarna worden 6 tot 9 mm dikke parketdelen hierop verlijmd, genageld, geschuurd en afgewerkt. Deze tapis en bourgognevloeren kunnen in verschillende uitvoeringen worden geplaatst, zoals een visgraatpatroon of landhuisdelen. De breedte van de delen in combinatie met vloerverwarming bedraagt maximaal 16 cm en de delen worden bij voorkeur geleverd met een vellingkant.
Tegenwoordig worden veel houten vloeren reeds vooraf samengesteld. Hierbij wordt een massieve houten toplaag van 4 tot 7 mm fabrieksmatig verlijmd op een onderlaag van bijvoorbeeld watervaste multiplex. Deze vloeren kunnen in combinatie met hoofdverwarming worden geleverd in een breedte tot 18 cm en worden rechtstreeks verlijmd op de afwerkvloer. Tevens kunnen deze vloeren zwevend worden geplaatst in combinatie met een speciale ondervloer welke een lage warmteweerstand heeft. Bij verlijmde vloeren wordt de warmte sneller doorgegeven dan bij zwevend geplaatste vloeren, doordat luchtlagen vermeden worden en er geen isolerende ondervloer wordt toegepast.
Zwevend geplaatste vloeren dienen bij voorkeur te zijn voorzien van een loc-verbinding i.v.m. trekkracht op de verbinding bij het drogen van het hout. Hierbij kunt u denken aan lamelparket, fineerparket en laminaatvloeren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contact formulier,
of via telefoonnummer: 0575 - 545412